Tι είναι όμως το τσιπάρισμα και για ποιο λόγο είναι τόσο σημαντικό;
Το τσιπάρισμα είναι μια απλή και ανώδυνη διαδικασία που ολοκληρώνεται σε τρία βήματα:
Βήμα 1
Ο κτηνίατρος, κάνοντας ένεση, τοποθετεί ένα microchip που έχει το μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, ανάμεσα από τις ωμοπλάτες του ζώου. H διαδικασία κρατά όσο και ένα εμβόλιο. Κάθε microchip φέρει έναν 15ψηφιο αριθμό που είναι μοναδικός για το κάθε ζώο και αποτελεί τον αριθμό της ηλεκτρονικής του ταυτότητας.
Βήμα 2
Μετά την τοποθέτηση o κτηνίατρος καταγράφει και καταχωρεί σε ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου όλα τα απαραίτητα στοιχεία που χρειάζεται να κωδικοποιεί το microchip που μόλις τοποθέτησε. Όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που αφορούν το σκύλο μας, τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αλλά και τα δικά του.
Βήμα 3
Αφού ολοκληρωθεί η καταγραφή ο κτηνίατρος τυπώνει τρία αντίτυπα, ένα για το βιβλιάριο υγείας του ζώου, ένα για τον ίδιο κι ένα για τον ιδιοκτήτη ο οποίος είναι υποχρεωμένος να το καταθέσει στα ΚΕΠ προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία του τσιπαρίσματος.
Η σάρωση των microchips γίνεται από ειδικό scanner που έχουν όλοι κτηνίατροι. Σκανάροντας το microchip ο εκάστοτε κτηνίατρος μπορεί με μια κίνηση να δει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες για τον σκύλο μας σε περίπτωση που:
- Ο σκύλος χαθεί
Δεν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που βλέπουμε στο δρόμο σκυλάκια που έχουν χάσει το δρόμο για το σπίτι τους. Μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε, ένα χαλαρό κολάρο , μια μπάλα, ή μια ξεχασμένη ανοιχτή πόρτα αρκούν για να χάσουμε το σκύλο μας. Τσιπάροντας τον ξέρουμε ότι οι πιθανότητες να τον βρούμε είναι μεγαλύτερες. Ο οποιοσδήποτε κτηνίατρος σκανάροντας απλά το microchip θα δει την κατάσταση υγείας του ζώου αλλά και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη του.
- O σκύλος κλαπεί
Σε περίπτωση κλοπής τα πράγματα μπαίνουν στη θέση τους με ένα απλό σκανάρισμα που θα υποδείξει ποιος είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης.
-Συμβεί ατύχημα
Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια μια βόλτας συμβεί κάτι σε εμάς ή σε εμάς και το σκύλο μας, τι κι αν δεν έχουμε εμείς πάνω μας ταυτότητα; Έχει ο σκύλος μας!
Πέρα από τους παραπάνω λόγους το τσιπάρισμα είναι απαραίτητο και για τον έλεγχο των αδέσποτων και εγκαταλελειμμένων κατοικίδιων ζώων. Τσιπάροντας τον σκύλο μας βοηθάμε τους υπεύθυνους φορείς να φροντίζουν για όλα τα σκυλιά, ακόμη κι αν δεν είναι το δικό μας. Το τσιπάρισμα είναι ένα σοβαρό μέτρο πρόληψης που καλό είναι να μην το αγνοούμε.